سنگ مرمریت از تبدیل سنگ آهک تحت تأثیر گرما و فشار زیاد در طول زمان تشکیل می شود. سنگ مرمر در طرح ها و رنگ های مختلف موجود است.
دلیل آن هم نوع و میزان ناخالصی های موجود در ساختار هر کدام است که باعث پیدایش تیله هایی به رنگ های صورتی، مشکی، کرم، لیمویی، خاکستری، سبز، آبی و … مرمریت آبی یکی از گونه های کمیاب و گران قیمت است.
سنگ مرمریت در سرتاسر دنیا انواع مختلفی دارد که هر کدام به دلیل شرایط منشأ متفاوت از نظر ظاهر و جنس متفاوت هستند. ایران به دلیل آب و هوای کوهستانی خود منبع غنی از مرغوب ترین سنگ مرمریت است که نه تنها بازار داخلی بلکه خارج از کشور را نیز پوشش می دهد.
در بیشتر سنگ های مرمریت رگه هایی با مواد، رنگ ها، اندازه ها و ضخامت های مختلف را می بینیم که هر کدام طرح خاصی دارند.
به عنوان مثال در برخی رگه های زیبا مانند شاخ گوزن دیده می شود و در گونه ای دیگر به صورت ضربان قلب و یا در سنگی زیبا مانند مرمر تری دی بلک طرح پوست مار حک شده است. انواع دیگر آن عبارتند از فلس های باریک، پهن، گل های یخی و غیره.
به طور کلی همین رگه ها و ناخالصی های موجود در بافت مرمریت دو برابر باعث زیبایی سنگ شده و از آن نشانه ها و قالب های منحصر به فردی ایجاد کرده است.
ویژگی ها و کاربردهای سنگ مرمر
سنگ مرمر نسبت به تراورتن چگالی و تخلخل کمتری دارد. بنابراین انتظار می رود که جذب آب بسیار کمتری داشته باشند و در برابر فشار و سایش مقاومت بیشتری داشته باشند. به همین دلیل است که ما شاهد استفاده زیادی از سنگ مرمر برای پله ها، کف، دیوارها، میزها و میزها، محوطه سازی و مصنوعات سنگی و تزئینی هستیم. تنها عیب اکثر سنگ های مرمریت مقاومت کم در برابر نور خورشید است. اگرچه سطح سنگ با مواد UV پوشانده شده است، اما توصیه می شود از سنگ های مرمریت فقط برای مصارف داخلی و داخل ساختمان استفاده کنید، زیرا پس از مدتی رنگ پریده و حتی ترک می خورند و زیبایی اول را نخواهند داشت. بنابراین سنگ های دیگری مانند تراورتن و گرانیت برای نمای بیرونی توصیه می شود.
پس اگر بخواهیم به طور اجمالی به کاربرد سنگ مرمریت نگاهی بیندازیم باید بگوییم که راه پله مرمر برای نمای داخلی ساختمان و استفاده از کاشی برای کف و دیوارهای داخل از جمله رایج ترین کاربردهای سنگ مرمر است.
سنگ مرمر با توجه به معادن فراوان در ایران با قیمت مناسب و تنوع بسیار زیاد یافت می شود. در اکثر مرمریت ها طرح خطوط یا گل های نخی زیادی را می بینید که به هیچ وجه ملموس حس نمی شوند و آن را زیباتر کرده اند.
سنگ مرمریت یکی از مشابه ترین سنگ ها به تراورتن است که برای افراد غیرمتخصص راهی است که آن را از پشت سنگ (پشت قسمت خورده شده) تشخیص داده و عدم وجود منافذ را تشخیص دهند.
دیگر ویژگی های این سنگ را به صورت مزایا و معایب گردآوری کرده ایم که در ادامه به آنها می پردازیم.
به طور کلی از این سنگ به عنوان مصالح ساختمانی و همچنین مصنوعات سنگی استفاده می شود. در دسته مصنوعات می توان به مواردی مانند رومیزی، مجسمه، گلدان سنگی، شومینه، باربیکیو، پایه آیفون، سنگ پنل، سنگ کف آسانسور، رویه کابینت و … اشاره کرد.
برخی از سنگهای مرمریت به دلیل طراحی، راه راه و موجهایی که دارند در نهایت به طراحی خیرهکنندهای منجر میشود.
این سنگ به دلایلی که در معایب و مزایا ذکر شده است، انتخاب مناسبی برای استفاده داخلی در دیوارها و پله ها می باشد. به عنوان مثال سنگ مرمریت دهبید یکی از پرکاربردترین سنگ های امروزی است.
مرمریت مخصوص
گاهی در بازار تجاری برخی از انواع سنگ ها که منشأ زمین شناسی مشخصی نیز دارند به عنوان سنگ مرمر معرفی می شوند. از آن جمله می توان به انواع سنگ های شیست، برش های آتشفشانی و مقاطع گسلی اشاره کرد که خواص بافتی بسیار خاص و زیبایی دارند.
کیفیت سنگ های مرمت
سنگ مرمر را می توان یکی از پرفروش ترین سنگ ها دانست. اکثر سنگهای آهک مقاومت کمی در برابر هوازدگی دارند و سنگ مرمریت نیز در بیشتر انواع آن از این قاعده مستثنی نیست. هر نوع سنگ مرمریت فاکتورهای کیفی خاص خود را دارد که از آن جمله می توان به ضریب جذب آب، مقاومت در برابر سایش، مقاومت تخلخل اشاره کرد.
یکی از عوامل مهم در استفاده از سنگ مرمریت، انتخاب ضخامت مناسب برای استفاده در قطعات ساختمانی است. زیرا در صورت انتخاب اشتباه، سنگ شکسته یا ترک خورده را مشاهده خواهید کرد.
این سنگ را می توانید در ضخامت های مختلف خریداری کنید اما پرفروش ترین انواع سنگ های کف و دیوار با ضخامت 1.8 تا 2 سانتی متر (با توری اپوکسی پشت سنگ یا بدون آن) و پله با ضخامت 3 و 4 سانتی متر می باشد.
منبع : دنیای سنگ